drupal analytics

Както е известно много голяма част от световното потребление на енергия(по данни над 40 %) се ползва директно за битови нужди,основно за отопление и охлаждане.В тази връзка държавите членуващи в евро съюза не напразно са дефинирали като своя приоритетна задача намаляването на тези разходи чрез въвеждане на единни минимални стандарти за разхода на енергия необходима за създаването на подходящия микроклимат в помещенията.Желанието на съюза е тези стандарти да се приложат при обществените сгради до края на 2019 г. като за всички останали извън обществените се посочва като краен срок 2021.Мероприятията които трябва да се изпълнят за свеждане на енергопотреблението до стойности клонящи към нула е основно в енергийното реновиране на сградите. 

За съжаление  реалностите у нас са други. Българинът мисли индивидуално и не вниква в същността на проблемите.  Всеки иска да му е топло,да не плаща големи сметки за ток или парно,и мисли че полагането на просто някакъв „стиропор” по фасадите му в много от случаите с дебелина 5-6 см. Ще реши проблема,като дори не се интересува от качествения произход на материалите а да не говорим от компетентност на изпълнителите.Важното за болшинството от Българите е как да ми излезе най  евтино! За повечето хора термина като „Интегрирана топлоизолационна система”(ТИС) е нещо неясно и излишно.Като в повечето случай решението при изграждане на някаква топлоизолация е микс от разнородни продукти. 

И последствия са ясни, многобройни са, но ето конкретен пример.

 

Само две години след като кметът преряза лентата
Образцовият блок на “Владиславово” се разпадна
Гордостта на района се разлепи
 
 
 
  
 
 
Първата изцяло санирана по проект за обновление на панелките жилищна сграда във Варна се разпадна само 2 години след като й прерязаха лентата. Гордостта на район “Владиславово” - вход 3 на блок 406, загуби в понеделник срещу вторник голяма част от новата си премяна. Обитателите на сградата останали като треснати, когато във вторник сутринта намерили близо 1/6 от изолацията на една от стените да лежи в тревата, очевидно изтръгната от не чак толкова ураганния вятър.
Направо не доумяваме как може да се случи такова нещо, коментираха хората. Повече от 2 години им коствало да съберат подписите на всички съкооператори за участие в проекта “Демонстрационно обновяване на многофамилните жилищни сгради” на програмата на ООН за развитие и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той беше изпълнен през 2009 г. от софийската фирма “Стини” ООД срещу 165 000 лв. Не всички пари за обновяването на панелката с 18 апартамента са получени безвъзмездно. Дадохме между 1000 и 5000 лв. на апартамент, обясни една от потърпевшите. Сега хората нямали представа какво ще правят, още повече че се задава и зима.
От управляващото звено на програмата в София останаха като попарени от вестта, че единият от проектите им се разпада. Те увериха, че ще пратят проверка и ще възложат на строителя да възстанови всичко, защото обектът все още е в гаранция. Досега такова нещо не сме имали, макар да сме санирали и 10-етажни жилищни сгради, коментира ръководителят на проекта Татяна Стоянова.
Районното кметство “Владиславово” пък проспа случая и направи проверка на проблема едва в късния следобед. По думите на техническия секретар на района допреди това информация за него не е имало, макар че по данни на “Народно дело” домоуправителят на входа е личният шофьор на доскорошния кмет Добромир Джиков. Целият вход пък е като обхванат от вирус и е облепен с плакати с лика на кандидата за градоначалник Джиков и листата му за общински съветници.
в-к. Народно дело