drupal analytics

Ремонт дилатационни фуги


Ремонт на привидни " дилатационни " фуги при бетонни подови покрития


 

Към новия ни сайт

Ремонт и възстановяване товароносимоспособността на бетонни привидни фуги ,  дЕлатационни фуги

Дъглас България прилага нов иновативен метод за стабилизиране на бетонни подови покрития в зоната на привидната - делатационната фуга.

Характерни признаци на дефекти и последствия в зоната на фугите:

В чести случаи привидните фугите на бетонните подове се рушат следствие преминаване на тежкотоварни кари,като характерни признаци са разрушения в зоната на фугата,постоянни повреди по колелата на транспортната техника следствие на удари в насрещния ръб,увеличаващи площа си разрушения на повърхностния слой бетон,нестабилност на товара при премиване през фугата,не естетичен външен вид,запрашеност на помещенията. 

Причини:

Следствие на засушаване или улягане на почвата,не професионално изпълнени строителни работи,липса или повреда на носещи делатационни профили и подобни причини,наблюдавани предимно в складови помещения подложени на тежкотоварен трафик като логистични центрове,складови бази,производствени помещения…

Визуализация

В тези работни помещения се наблюдава провисване на бетонните плочи в зоните на привидните - делатационните фуги,което е ясно изразено особено в момента на преминаване на колелата на транспортната техника от единия край на фугата към насрещният,в този момент  изразено се усеща удар и вибрация в бетонния под,а и с просто око се забелязва провисването на краищата в момента на преминаване.

Тук може да проследите следните видео връзки:

► Пропадане на плочата при преминаване през нея 

► Преди и след стабилизиране на дилатационна фуга   

► Галерия преди и след стабилизиране на дилатационна фуга     

Решения

Разбира се съществуват методи за ремонт на тези участъци на които ще се спрем в следващите редове:

  1. Широко използван метод е двустранното прорязване на фугата,оформяне  на нов канал,запълване на същия с високоякостни циментови или епоксидни покрития и копиране на фугата .Метода е сравнително бюджетен вариант и е подходящ в случаите в които имаме стабилна основа под фугата,нямаме провисване на плочите,не се усещат вибрации при преминаване в зоната на фугата.В зависимост от използваните материали трафика може да се възстанови в рамките на 3-10 дни необходими за набиране на максимална якост на покритието,съществуват и иновативни материали които позволяват трафик в рамките след 5-8 часа.

Друг метод е инжектирането на двукомпонентни смоли в зоната на фугата,като метода можем да разграничим в няколко разновидности.Съществен недостатък при инжектирането  е непредвидимостта на разходите,тъй като не може да се уточни количеството смола необходимо за инжектиране при неясен обем нестабилна и пориозна почва под пода.Разбира се съществуват и други продукти предлагани на пазара за запълване на фугата като еластични такива,но те не са приложими при разглеждания проблем и няма да се спираме на тях.

Ние прилагаме успешно и към момента всички по горе описани методи при подходящи условия за това,след обстоен анализ на бетония под.

Тъй като  разбирате,че при провисване по време на преминаване на кари,каквато и технология да прилагаме, без стабилизиране на основата и на самите плочи резултата ще е временен поради характерното ударно натоварване и вертикално провисване в тази зона.За решение в тази насока ние прилагаме нов метод за директно премостване на плочите,без да се налага запълване на нестабилната основа,като по този начин се избягват скъпите непредвидими разходи за инжектиране и временните решения.

Метода характеризира икономически най изгодното решение, като се очертава с непостигана дълготрайност-на теория веднъж и завинаги !

"Стабилизатор на дилатационни фуги"  PATENT PEND.  112194                                               

Стабилизатора представлява метален цилиндър,изработен от авиационен алуминий със специален вътрешен механизъм и повърхност, предназначен да поеме вертикалните натоварвания на бетонни плочи в зоната на привидните фуги,при преминаване на превозни средства.

Принцип на работа.

Цилиндъра се вгражда чрез пробиване на цилиндричен отвор в зоната на фугата през определени надлъжни разстояния в зависимост от дължината на фугата,нейното бъдещо натоварване и състоянието на бетона,като отвора заема еднакво пространство от двете срещуположни плочи.След вграждане посредством натягане на специален механизъм цилиндъра увеличава диаметъра си равномерно.По този начин се оказва значително хоризонтално усилие върху двете плочи и цилиндъра прехвърля вертикалното натоварване равномерно между тях.

Хоризонталното движение на четерите полукръга съставляващи стабилизатора се запазва с което се дава възможност линейните хоризонтални движения предизвикани от температурни разширения и свивания да се запазят за нормалното функциониране на пода.

В стабилизатора е вграден електронен модул за самостоятелна диагностика и следене на зададените прагове на делатационите  движения,позволяващ визуално алармиране при  наличие на гранични стойности за разтегливост или свиване,което допринася за избягване на извънгаранционни последици,налична е доживотна гаранция.

 

Цена:

Специфичните изисквания,анализи и обеми на работа предполагат първоначален оглед преди офериране,но предварително можем да ви гарантираме не само икономически най изгодно предложение,но и най-ниска цена за линеен метър стабилизирана фуга сравнима със всички останали методи,независимо от доставчика или изпълнителя им.

Не се колебайте да се свържете с нас за оглед и демонстрация. 

Клиенти

Сайт на продукта

Референции

Стабилизиране на бетонни фуги референция

    

Ремонт на дилатационни фуги при бетонни подови покрития,бетонни подове ремонт,ДЕлатационни фуги,ДиЛаТациона фуга,Дилатационни фуги ремонт


© Всички права запазени !